Фінські різдвяні традиції: Різдвяні страви


Фінські 🇫🇮 різдвяні традиції 🎄, частина V: Різдвяні страви (jouluruoat) 🥘. Різдвяні страви — це традиційний асортимент страв, які подають на Різдво у Фінляндії 🍽. Основною стравою зазвичай є велика різдвяна шинка, яку їдять з гірчицею 🍶. Шинку подають із буряково-морквяно-картопляним салатом, який називається розоллі, і запіканку (laatikko), приготовану з брукви, моркви чи картоплі, або з усіма трьома видами запіканок, іноді також запіканку з печінки 🫕. Також часто подають гравлакс і оселедець, а іноді лютефіск (lipeäkala) разом з вареною картоплею, горохом і житнім хлібом. 👇


🥣 Традиція різдвяної їжі досить молода у Фінляндії, зародившись лише в 19 столітті. До цього Різдво було просто застіллям, коли фіни їли трохи краще, ніж щодня. Нинішні різдвяні традиції їжі прийшли зі Швеції, але одна їжа також перейшла в інший бік, а саме запіканка з брукви (lanttulaatikko).


🥤 У Фінляндії традиційний різдвяний стіл включає різдвяну кашу, шинку, коробочки, розоллі та рибу. Серед делікатесів – імбирні пряники, різдвяна випічка (joulutorttu) і глінтвейн (glögi).


🐷 Різдвяна шинка (joulukinkku) — король фінського різдвяного столу і різдвяна страва номер один. Кожного Різдва фіни з'їдають більше 6 мільйонів кілограмів шинки. Різдвяну шинку зазвичай заливають гірчицею. Шинка є частиною різдвяного столу з 19 століття. Шинка також є поширеною різдвяною їжею в інших північних країнах.


🥄 Різдвяну кашу їдять і на Різдво. Він складається з рисової каші, що містить рис, молоко та сіль. Різдвяний смак походить від того, що різдвяну кашу подають з корицею та цукром або з фруктовим супом. Їсти різдвяну кашу захоплююче, бо в каші захований мигдаль. Той, хто дістане мигдаль, може загадати бажання. Мигдаль приносить удачу.


🫘 Перед Різдвом було прийнято їсти ячну кашу. Рис почали завозити до Фінляндії з-за кордону в 19 столітті. Спочатку рисову кашу почали їсти багаті міські жителі, а згодом ця звичка поширилася і на село. Рисова каша вважалася чудовою їжею, тому що спочатку рис був дуже дорогим.


🍯 Традиційними різдвяними стравами Фінляндії є бруква, морква та картопля. Вони стали популярними як різдвяні страви в 19 столітті. Зараз більшість людей купують готові корми в коробках.


🥕 Розоллі — салат із буряка, моркви та картоплі. Також можна включити яблуко, маринований огірок, оселедець або цибулю. Розоллі - це старовинна святкова страва, яку їли особливо в Західній Фінляндії.


🥐 Різдвяна випічка — випічка із здобного тіста, заправлена сливовим варенням. Різдвяна випічка зазвичай має форму зірки або півмісяця.


😋 Імбирне печиво (piparit) є важливою частиною різдвяних частувань. З перцевого тіста можна формувати майже все. Серце, зірка, шістка та порося – поширені форми перцю. Імбирний пряник — спочатку східна випічка, завезена в Європу хрестоносцями. У середні віки пряники використовували також як ліки. Пряники стали різдвяними частуваннями в 19 столітті в Швеції та Фінляндії.


🍪 Пряничні будиночки почали виготовляти у Фінляндії на початку 20 століття. Традиція походить з Німеччини 19 століття, де пряниковий будиночок був натхненний казкою братів Грімм «Гензель і Гретель».


🍵 Глінтвейн (glögi) — теплий і пряний різдвяний напій. Його готують з червоного вина або соку. У глінтвейні використовується багато спецій, таких як імбир, кориця і гвоздика. У глінтвейн часто додають родзинки і мигдаль. Напій, схожий на glögg, п'ють у Швеції та Фінляндії з часів середньовіччя.


🍞 На Різдво ми також їмо пряний хліб, різдвяний коровай. Різдвяний коровай може бути темним і світлим, ніжним або солодко-гострим. Немає єдиного рецепту, але різні райони Фінляндії мають різні традиції.


🐟 На Різдво також їдять рибу. Традиційними стравами є гравійна риба та оселедець. Холодний рибний стіл є улюбленим багатьма на Різдво.

Коментарі