Фінська мережа швидкого харчування в Україну? Чи з України до Фінляндії?


Ви вже пробували мережі швидкого харчування, що працюють у Фінляндії 🇫🇮? Деякі з цих фінських мереж вийшли за кордон, але багато мереж мають потенціал для виходу на міжнародний ринок 🍔. Можливо, у них є нові ринки збуту в Україні 🇺🇦? Відповідно, чи знаєте ви також успішні українські мережі швидкого харчування 🍕? Чи можуть мережі швидкого харчування вийти на фінський ринок 🥙? Можливо, ви могли б відкрити бізнес або кар'єру 🥗? Ось кілька фінських мереж швидкого харчування та мої власні оцінки. 👇


Hesburger (Хесбургер)

Мережа гамбургерів заснована в Турку в 1966 році. Розширила свою діяльність, серед іншого, на роздрібну торгівлю продуктами (соуси), автомийку та готельний бізнес. Піонер в екології; гамбургери без м'яса, переробка матеріалів і сонячна енергія. Міжнародне розширення: ресторани гамбургерів можна знайти у Фінляндії, Литві, Латвії, Естонії, Болгарії, Німеччині... та Україні (7 ресторанів). На мою думку, бізнес ведеться чудово, хоча самі бургери я не вважаю якісними.


Kotipizza (Котіпіца)

Мережа піцерій заснована у Ваасі в 1987 році. Мережа нараховує 300 піцерій у Фінляндії. Більшістю ресторанів керують підприємці Fransching. Вкладений у відповідальність. У 2019 році норвезька компанія Orkla викупила Kotipizza на фондовій біржі Гельсінкі. На мій погляд, розвиток Kotipizza за нового власника зупинився, а експансії за кордон не було – був би потенціал. Я дуже люблю піцу.


Fafa's (Фафас)

Мережа лавашів заснована в Гельсінкі в 2011 році. Засновник - ізраїльський іммігрант, який винайшов продаж ізраїльського фастфуду. Сьогодні мережа налічує понад 40 ресторанів. Франчайзингові підприємці – це іммігранти, яким пропонують готову концепцію та достатнє знання англійської мови. На мій погляд, бізнес добре керований, а сама продукція досить хороша. Мій улюблений курячий салат і хумус.


Rax Buffet (Ракс Фуршет)

Мережа піцерій заснована у Ваасі в 1995 році. Мережа продає піцу зі шведського столу. Нині власником є лівий(!) кооператив «Рестел». Мережа налічує 30 ресторанів у Фінляндії. На мій погляд, бізнес-ідея абсолютно геніальна, але піца повне розчарування. Ця концепція має певний потенціал для інтернаціоналізації.


Picnic (Пікнік)

Мережа пекарень і кафе заснована в Гельсінкі в 1991 році. Асортимент продукції мережі включає різноманітні булочки, багети з начинкою, салати, супи та хлібобулочні вироби. Більше 50 торгових точок у Фінляндії. На мою думку, концепція зручна, а продукти хороші. Концепція зависла і збиткова, тому бізнес потребує певних змін.


Arnold's (Арнольдс)

Мережа пекарень в американському стилі, заснована в Гельсінкі в 1991 році. Найпопулярнішим продуктом є пончики, які також продаються в роздрібних магазинах. Більше 30 торгових точок у Фінляндії, якими керують підприємці-франшизи. На мою думку, це робоча концепція та хороші продукти, які мали б потенціал для інтернаціоналізації.


Robert's Coffee (Кава Роберта)

Мережа кафе заснована в Гельсінкі в 1987 році. У Фінляндії офіси в основному управляють підприємці-франшизи. Засновник Роберт Пауліг був із відомої кавової сім'ї Пауліг. Багата сім'я багато років сперечалася всередині себе за ім'я Пауліг, поки не було узгоджено поточні імена. Також займається продажем кавової продукції в роздрібних магазинах. Міжнародне розширення, і кафе можна знайти у Фінляндії, Швеції, Естонії та Японії (!). Дещо подібні шведські мережі кав’ярень Wayne’s Coffee and Espresso House також працюють у Фінляндії. Мені важко судити про різницю між цими кафе, але фінансово жодне з них не є особливо прибутковим.


Luckiefun's (Луккіфунс)

Мережа суші-буфетів заснована в Гельсінкі в 2015 році. Як засновник, молодий син сім'ї іммігрантів, який повністю оновив китайський ресторан своїх батьків. Голова хлопчика була повна нових ідей, і маленький ресторанчик переріс у мережу ресторанів із кількома десятками закладів. У ньому є кілька ресторанів, які працюють за системою "шведський стіл", а також магазини "shop-in-shop" Citymarket. Також суші продаються в магазинах S Group. Офісами керують китайські підприємці-франчайзинги. На мій погляд, ресторани зі шведським столом трохи дорогі, але магазинні суші функціональні. Міжнародний потенціал.


Jungle Juice Bar (Сік-бар джунглів)

Мережа смузі-барів заснована в Гельсінкі в 2010 році. Напої виготовляються зі свіжих інгредієнтів на місці, без додавання цукру та інших шкідливих добавок. У Фінляндії працює 51 торгова точка, у Швеції – 4. Як на мене, найкраща концепція і найкращі продукти. Я регулярно споживаю смузі та часто користуюся мобільним додатком. Великий міжнародний потенціал.


Коментарі